Wat is lineair(e) geleiding?

 

Latijnse benaming voor lineair is linearis wat zoveel betekend als: ”uit één lijn bestaand”.
Geleiding betekent dat je de beweging kunt beïnvloeden.
Vrij vertaald betekend lineaire geleiding dat je iets gecontroleerd transporteert van A naar B in een 
rechte lijn.
 

Lineaire geleiding ofwel rechtgeleiding

 

Bij het transporteren van een voorwerp van plaats 1 naar plaats 2 wordt vaak gebruik gemaakt van een rechte lijn. Dit wordt met name gedaan omdat deze rechte lijn het makkelijkste en dus het goedkoopste te realiseren is.
In de machinebouw gebruikt men lineaire geleiding in de vorm van bijvoorbeeld een lineaire eenheid ofwel lineaire unit (zie afbeelding).
 
 

Wrijving bij lineair geleiders

 

Bij een lineaire geleiding is het ook eenvoudiger om eventuele wrijving tussen de geleider en het getransporteerde op te heffen. Denk hierbij aan het eenvoudig toevoegen van een smeermiddel. Ook wordt er veel gebruik gemaakt van loopwielgeleidingen en kogelomloopgeleidingen.
 

Lineaire geleiders in de Machinebouw

 

In de machinebouw wordt veel gebruik gemaakt van lineaire geleidingen. Denk hierbij aan de pick & place machines, allerhande positioneermachines, spuiterijen, vision industrie en ga zo maar door. Eigenlijk zo gauw het met handling te maken heeft zit er wel lineaire geleiding in, op welke manier dan ook.
In de machinebouw maakt men graag gebruik van lineaire eenheden (geleiding) omdat ze simpelweg betrouwbaar, licht van gewicht en relatief goedkoop en eenvoudig in te bouwen zijn. Let wel deze lineaire geleidingen (eenheden) kunnen en mogen niet zelfstandig functioneren en moeten dus altijd ingebouwd worden in/met een andere machine.
 
Informeer bij Lineairtechniek® als u meer over dit onderwerp wilt weten of een lineaire eenheid nodig heeft. Lineairtechniek® levert naast standaard lineaire geleidingen ook maatwerk.
 
Er bestaat ook een mogelijkheid om bij ons enkel lineaire geleidingen te bestellen; dus zonder een complete unit.
Kogelbus geleiding
Profielrail geleiding
Loopwiel geleiding
 
 

Nauwkeurig en herherhalings-
nauwkeurigheid

Wat is het verschil tussen nauwkeurigheid (juistheid) en herhalingsnauwkeurigheid (precisie)?

 

Er zijn talloze manieren om lineaire positionering zoals spindelaandrijving, tandriemaandrijving en tandheugelsystemen in te delen, echter de terminologie kan soms verwarrend zijn.

Lees meer >>


 

Homepage Almotion
Pneumatiek en lineaire eenheden

 


 

 Homepage Lineaire geleidingen